Landsbygdsutveckling

Landsbygdsutveckling kan förklaras som när landsbygdens värden och attraktivitet förstärks genom att tradition, arv och natur bevaras samtidigt som andra delar kan utvecklas och förändras.

Att skapa goda, jämställda, hållbara och långsiktiga förutsättningar och möjligheter för att hela kommunen ska kunna utvecklas till en attraktiv plats för boende, näringsliv och besökare.

Samverkan

Vi skapar förutsättningar och verkar för samverkan mellan näringsliv, lokala nätverk, organisationer och Landsbygdsalliansen.

Rådgivning

Vi kan erbjuda stöd och råd till företagare, föreningar och nätverk som har sin verksamhet utanför centrala Ulricehamn.

Landsbygdsstöd

Vi kan bereda och besluta ansökningar av kommunens landsbygdsstöd.

Samordning

Landsbygdsutvecklaren verkar för samordning och som kontaktperson mellan näringsliv, föreningar, civilsamhälle och kommun.

Landsbygdsalliansen

Föreningen Landsbygdsalliansen finns till för att stärka landsbygdsutveckling i Ulricehamn. Det är till exempel de som har hand om bidragen för landsbygdsutveckling. Styrelsen består av representanter valda från olika geografiska områden i kommunen. Även NUABs landsbygdsutvecklare sitter med i styrelsen. Landsbygdsalliansen i Ulricehamn jobbar lokalt i kommunen med att stärka samarbetet mellan olika lokala utvecklingsgrupper men också med kommunen och myndigheter.

Leader sjuhärad

Leader Sjuhärads syftet är att utveckla attraktiva, konkurrenskraftiga områden som ska stimulera till ökad sysselsättning och nya företag. Utvecklingen ska ske genom den så kallade leadermetoden. Leadermetoden grundar sig på fem nyckelord: Trepartnerskap, underifrånperspektiv, nätverk, nytänkande och överförbarhet.

Kostnadskrävande projektbidrag

Som utvecklingsgrupp eller landsbygdsförening finns det möjlighet att ansöka om bidrag för kostnadskrävande projekt och detta administreras och beslutas av landsbygdsutvecklaren.
För mer information och ansökningsformulär

Landsbygdsutveckling

Kommunen har en landsbygdsstrategi och handlingsplan som baseras på tre fokusområden:

  1. Kommunikation och infrastruktur
  2. Kommunen som samarbetspartner
  3. Boende

Dessa strategiområden är framtagna och utifrån samtal och enkäter med invånare och finns till för att för att utveckla och stärka Ulricehamns landsbygd. Uppdragen i handlingsplanen är åtgärder och aktiviteter som gör att kommunen skapar förutsättningar för att utveckla landsbygden och de mindre orterna så att förutsättningarna för att leva och bo på landsbygden är minst lika goda som i centralorten.

Välkommen, kontakta oss!

Patrik Andersson

Näringslivs- & Landsbygdsutvecklare
Projektsamordnare

Telefon: 0321-59 59 67
Mail: patrik.andersson@nuab.eu