Ödehuset med stor potential

Drömmen om att hitta det där huset som man alltid har letat efter kan ta flera år. För Karl Gustavsson tog det ungefär 4–5 år innan huset på landet dök upp. Ödehuset med stor potential, inget avlopp, skogen som sin närmsta granne och bara ett stenkast utanför Ulricehamns tätort. Huset var hans, han visste det bara. Här kunde han bygga upp ett hem anpassat efter hans visioner och önskemål.

Huset med den tillhörande gamla smedjan och jordkällaren var avstyckad från en större gård i Hössnaområdet. Sista familjen som bodde i huset flyttade därifrån år 1952. Därefter har det sedan bara varit sommarstuga för sverigeintresserade tyskar. Även fast förra ägarna, Leif och Berit Andersson, hade tagit hand om det nödvändigaste och gjort enkla renoveringar för att inte låta huset förfalla, fanns det ett stort renoveringsbehov. Men det var inget som stoppade Karl.

Efter en kort budgivning och samtal med Leif och Berit, blev nyckeln till huset hans. För Leif och Berit var det viktigt att få chansen att lära känna personen som skulle köpa huset. Huset är avstyckat från deras gård, vilket innebär att de har fortfarande kvar mark runt om huset och en bit därifrån bor de själva. Så att veta vem som skulle bli deras granne och vem som skulle förvalta huset vidare kunde avgöra vem som skulle få köpa det.

”Eftersom det är ett gammalt soldattorp och vi själva är väldigt aktiva med bygdens historia genom hembygdsföreningen, ville vi hitta någon som ville rusta upp det, säger både Leif och Berit.”

Från första stunden som Karl blev kontaktade av dem, har de haft en väldigt bra relation.

”De hjälper mig bland annat med att skotta av vägen till huset när det behövs, säger Karl.”

Första sommaren handlade Karls arbete bara om att röja upp i trädgården för att överhuvudtaget kunna se huset. Nästa steg blir att rusta upp den gamla smedjan för att kunna ha det som en bas när han renoverar huset.

På sikt ska detta bli hans permanenta bostad. Tomten är dessutom så stor att han funderar på att bygga ett nytt hus vid sidan om. Det nuvarande huset blir då ett gästhus till familj och vänner.

Letar du efter ett hus? Kontakta våra lokala mäklare!

Ulricehamns lokala fastighetsmäklare hjälper dig gärna att hitta din drömbostad. De kan Ulricehamnsbygden och vet var bostäderna finns.

Här hittar du våra lokala fastighetsmäklare i Ulricehamn

Äger du ett hus i Ulricehamns kommun där ingen bor?

Intresset för att bo och verka på landsbygden i Ulricehamn är stort, men det finns få fastigheter. Vi vill ge fler möjligheten att bosätta sig på landet i vår kommun! Vi vill väcka ditt intresse för uthyrning eller försäljning av bostaden.

Läs mer om projektet Tomma Hus