Frågor och svar – för dig och ditt företag

Här har vi samlat lite frågor och svar som vi hoppas ska kunna hjälpa dig i din roll som företagare.

Hittar du inte svaren på dina frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Det finns flera organisationer i regionen som kan hjälpa dig med att finansiera din verksamhet, exempelvis Almi, VG-regionen, IUC eller Vinnova.

Du ansöker om att byta företagsnamn hos Bolagsverket, som sedan granskar och registrerar det nya namnet.

Läs på om de marknader du är intresserad av och ta reda på så mycket som möjligt om affärsseder, byråkrati och liknande.

Hos Business Sweden kan du få rådgivning och stöd genom hela etableringsprocessen. Business Sweden har kontor på marknader världen över och stor kunskap om dessa.

Även hos Connect Väst kan du få tips och råd inför en utlandsetablering.

Då kan Företagsakuten hjälpa dig. Här får du som företagare kostnadsfri rådgivning och en plan för hur du ska gå vidare.

Du anmäler dig som arbetsgivare till Skatteverket i samband med att du anställer. Därefter skickar Skatteverket varje månad ut skattedeklarationer som underlag för betalning av arbetsgivaravgifter och inkomstskatt för dina anställda.

Du behöver också ta hänsyn till gällande lagar och kollektivavtal, exempelvis i anställningsvillkoren som du och den anställde själva avtalar om.

De flesta branscher har en egen branschorganisation. Kontakta oss på Näringsliv Ulricehamn för att hitta rätt organisation för dig.

Det finns många olika miljömärkningar och certifieringar med olika hårda krav, som brukar gå att hitta på företagens hemsidor. När du tror att du uppfyller kraven är första steget att göra en ansökan till den certifiering eller miljömärkning som du är intresserad av.

Tänk på att vara ute i god tid då miljömärkning är en process som kan ta tid.

Hos Energikontoren Sverige kan du få hjälp och råd kring hur du kan minska din energianvändning. Här finns också olika nätverk där du kan engagera dig. www.energikontorensverige.se

Patent är en ensamrätt för att få utnyttja en uppfinning, och det ansöker du om hos Patent- och registreringsverket, www.prv.se.

Vill du ha ensamrätt på ett varumärke ska du ansöka om varumärkesskydd. Det gör du också hos Patent- och registreringsverket.

Näringsliv Ulricehamn har ett brett kontaktnät lokalt som kan hjälpa dig. Kontakta oss så lotsar vi dig vidare!

Välkommen kontakta oss!

Camilla Palm - personal

Camilla Palm

VD/Näringslivschef

Telefon: 0321- 59 59 62
camilla.palm@nuab.eu

Övergripande ansvar för alla verksamheter inom bolaget.

Patrik, landsbygdsutvecklare

Patrik Andersson

Näringslivs- & Landsbygdsutvecklare
Projektsamordnare

Telefon: 0321-59 59 67
patrik.andersson@nuab.eu

Arbetar med näringslivs- & landsbygdsutveckling och är kontaktperson mot Landsbygdsalliansen och övriga utvecklingsgrupper i Ulricehamns Kommun.