Omtanke i näringslivet

Omtanke i näringslivet är ett av de prioriterade målen på Näringsliv Ulricehamn. Det är vår övertygelse att ett jämställt näringsliv fritt från machokultur där alla kan få vara sig själva, skapar ett välmående samhälle.

Hur kan man få mer omtanke och medmänsklighet i arbetslivet? Det är en fråga vi på NUAB arbetar med och prioriterar. Psykisk ohälsa är ett av de största problemet vi har i samhället idag och vi tror att vi kan minska detta genom omtanke, välbefinnande och uppmuntran på våra arbetsplatser. Ett jämställt näringsliv fritt från machokultur där alla kan få vara sig själva, är vad vi vill ha!

Hållbarhetsarbetet på NUAB prioriterar hälsa & välbefinnande

Vi har tillsammans på NUAB valt ut fyra fokusområden inom vårt hållbarhetsarbete där vi lägger extra kraft. Hälsa och välbefinnande är ett av dessa utvalda mål. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och de sociala faktorerna är något vi alla kan vara med och bidra till genom enkla förändringar.

Våra tips som vi alla kan tänka på i vardagen och på arbetsplatsen:

  • Stå upp för varandra!  – Visa att ni är ett team med lika värderingar.
  • Bemöt varandra med respekt och omtanke! – Bemöter du tex män på samma sätt som kvinnor?
  • Tala om hur vi mår! – Berätta om du känner stress, press eller obehag.

Hur gör vi för att skapa mer omtanke i Ulricehamns näringsliv?

Det är svårt att bara fixa till så det blir mer omtanke. Inget man gör på en dag, även om man hade velat. Vi jobbar succesivt och strategiskt för att väcka nya tankebanor och få folk att fundera på hur de själva agerar. Vi har till exempel bjudit in näringsliv och allmänhet till flera riktigt bra föreläsningar under det senaste året. Susanne Pettersson, Sonja Larsson & Peter Rung!

  • Susanne Pettersson, en riktig stjärna enligt oss. En av landets mest anlitade kvinnliga föreläsare har lärt oss hur viktigt det är att dra åt samma håll och att göra varandra till hjältar.

Susanne Pettersson utbildar, utvecklar och coachar individer, grupper och organisationer till framgång, kraft och balans.

>> Läs mer om Susanne Pettersson här

  • Sonja Larsson jobbar med HR och verksamhetsutveckling på Erik Larsson Bygg, ett byggföretag i Ulricehamn. Företaget har fått priser och blivit uppmärksammade för att genom initiativet Byggkurage jobba med att få bort machokulturen.
    Byggbranschen är mansdominerad. Bara 1,7 procent är kvinnor i byggsektorn. I mansdominerade grupper skapas en machokultur med outtalade regler, normer, för hur vi ska vara, prata och bete oss för att vara “riktiga män” och för att få vara en del av gruppen. Reglerna sprids vidare mellan oss, oftast omedvetet, och på så sätt förs machokulturen vidare år efter år. Genom Byggkurage har de skapat en byggbransch som är öppen för alla. Visste du att det i byggbranschen dör minst en person i månaden av arbetsrelaterade olyckor? Vi vet också att 90% av alla arbetsplatsolyckor är det män som far illa.
    Enligt Arbetsmiljöverkets rapport är machokulturen en av anledningarna till att det ser ut så här. 

logga med texten byggkurage

>> Läs mera om Byggkurage här

  • Peter Rung är en av initiativtagarna till Huskurage. Han är riktigt bra och omtyckt när det gäller att snacka om normer, förebilder, manligt, kvinnligt, omtanke och sådant. I mars 2023 kom Peter till oss i Ulricehamn. Han fick träffa alla gymnasielever på Tingsholmsgymnasiet samt ledare och idrottare i en av Ulricehamns största idrottsföreningar. Han föreläste även för näringsliv och allmänhet.

Peter vill skapa ett samhälle där omtanke, omsorg och hänsyn präglar varje klassrum, omklädningsrum och arbetsplats. Det är hans övertygelse att den dagen det händer, kommer också omtanke och omsorg att prägla samhället. Det kräver både ledarskap och självledarskap. Framför allt så behöver vi alla träna upp vårt civilkurage för att finna det mod och den handlingskraft, i litet som stort, som får omtanke att bli den skillnad som behövs i ett rum där andras omdöme brister.

> Läs mer om Huskurage och Peter Rung här

Vi ville med dessa föreläsningar visa på vikten av att jobba tillsammans med omtanke. Vi vill få folk att fundera på hur de agerar och varför. Kanske kan vi få ett ännu mer välmående näringsliv där gamla inkörda beteenden förändras till det bättre. 

Fler sätt vi skapar omtanke i näringslivet

Kvinn

Ett projekt som vi är med i som vill skapa mera jämställda styrelser i Ulricehamn. 15 kvinnor har under början av 2023 utbildas av Styrelseakademien och certifieras som styrelseledamöter. I steg 2 kommer dessa kvinnor kompletterat Sjuhärads styrelser, för att få praktisk erfarenhet från styrelsearbete. >> Läs om KVINN här

Språk på plats

Vi drog igång ett projekt som ledde till att SFI-undervisning ( SFI= Svenska för invandrare ) nu kan ske ute på arbetsplatser istället för på en skola i centrum. De anställda lär sig språket i sin miljö där de känner sig hemma och trygga. Det är också tidseffektivt och klimatsmart. Språk på plats kommer fortsätta tills vidare då det varit mycket uppskattat. >> Mer om Språk på plats här

Nyhetsbrev, sociala medier mm

Vi lyfter och uppmärksammar vårt och andras hållbarhetsarbete i vårt nyhetsbrev, på våra sociala medier och där vi når vårt nätverk. Att återkomma och upprepa vikten av omtanke tror vi är bra och om någon tycker vi blir lite tjatiga om detta så har vi kanske lyckats?

Ulricehamns Pride, Folkhälsoveckan mm

När det är olika temaveckor i kommunen brukar vi delta och medverka. Vi brukar stå för en föreläsning under tex temaveckan för psykiskt hälsa varje vår och något liknande under Folkhälsoveckan under hösten. Vi deltar i Ulricehamn Pride och lyfter och marknadsför självklart detta på webben, på de stora skyltarna vid motorvägen samt på sociala medier.

Företagsbesök

På våra företagsbesök i kommunen pratar vi gärna om jämställdhet och omtanke. Vi tror att vi genom att tala om det kan väcka en tanke eller idé som kan skapa en förändring i det långa loppet.

Kontakta oss gärna

Camilla Palm

VD/Näringslivschef

Telefon: 0321- 59 59 62
Mail: camilla.palm@nuab.eu

Övergripande ansvar för alla verksamheter inom bolaget.