Laddar Evenemang

« All Events

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fredagsklubben 2 feb 2024

februari 2 @ 07:00 - 09:00

Nu är det dags för årets första Fredagsklubb! Vi kickar igång med temat vätgas och biokol, där vi får besök av Björn Aronsson från Vätgas Sverige och Erik Öhlund från BC Heating AB.

Vätgas är en energibärare som används för att transportera, lagra och tillhandahålla energi, precis som elektricitet. Vätgas tillverkas av alla sorters energikällor: fossila, fossilfria och förnybara. Den stora potentialen har vätgas som energibärare i ett förnybart energisystem, där den framställs från till exempel sol, vind eller vatten. Vätgas används idag världen över för att lagra sol- och vindkraft, göra bostäder självförsörjande på energi och till fordon helt fria från skadliga utsläpp. Vätgasen kommer att spela en nyckelroll i övergången till en fossilfri framtid och nollutsläpp. Vätgasbranschen förväntas att skapa hundratals miljarder i investeringar och arbetsmöjligheter genom hela värdekedjan.

Vätgas Sverige
Vätgas Sverige är en nationell organisation med syfte att fungera som initiativtagare, samordnare och kunskapsspridare. Verksamheten bedrivs i form av en ideell, politiskt obunden bransch- och medlemsorganisation. På uppdrag av deras drygt 150 medlemmar verkar de för att driva på vätgasens roll i Sverige och sprida kunskap.

Biokol har flera klimat och användningsområden och framställs genom att organiskt material hettas upp vid syreunderskott genom en pyrolysprocess. Resultatet blir en energirik gas och en fast del, som är själva biokolen. Biokolen förhindrar kol som bundits i biomassa att återgå till atmosfären i form av växthusgaser. Istället kan den användas som ett miljövänligt gödsel för allt ifrån krukväxter till jordbruk. Det i sin tur innebär minskning av användandet av konstgödsel. Även vattenåtgången i jordbruket minskar då biokol binder fukt och näringsämnen som är viktiga för jord och växtlighet. Den energirika gasen kan användas som drivmedel för tunga transporter eller i sjöfarten, energikälla eller råvara i industrin. Biokol är en viktig resurs för omställningen i Sverige.

BC Heating AB
Erik Öhlund har genom sitt bolag BC Heating AB köpt en 10 000 kvm stor tomt på industriområdet Rönnåsen här i Ulricehamn, där han ska låta bygga en 1 500 kvm stor byggnad för att producera biokol. Tomten ligger mellan nybyggda Logistikpartner och Rönnåsgatan. Byggnaden blir en av två stycken, då det även blir en filial i Herrljunga.

 

Fredagsklubben är ett frukostmöte som arrangeras i samarbete mellan Företagarna Ulricehamn och Näringsliv Ulricehamn AB.

Vi bjuder på frukost.

Anmäl dig här!

Detaljer

Datum:
februari 2
Tid:
07:00 - 09:00

Arrangörer

Näringsliv Ulricehamn AB
Företagarna

Plats

Hotell Lassalyckan
Sanatoriebacken 10
Ulricehamn, 523 32 Sverige
+ Google Map

Detaljer

Datum:
februari 2
Tid:
07:00 - 09:00

Arrangörer

Näringsliv Ulricehamn AB
Företagarna

Plats

Hotell Lassalyckan
Sanatoriebacken 10
Ulricehamn, 523 32 Sverige
+ Google Map