Älska Ulricehamn – här kommer våra 11 skäl

Det finns hur många skäl som helst att älska Ulricehamn! Vi hade gärna nämnt flera, men bestämde oss för att plocka ut några godbitar. Vi hoppas att du gillar det och hittar massor av härliga tips i Ulricehamn!

Med årstidernas växlingar sker också en förändring i staden. Att vintertid kunna erbjuda toppkvalité i spår och backar så långt söderut är för oss en enorm tillgång. Sommartid hittar du här flera vackra vandringsleder som tar dig till fina platser, badplatser och andra smultronställen.

Det finns hur många skäl som helst att älska Ulricehamn!

Våra 11 skäl att älska Ulricehamn

 • 1. Åsunden

  ”Sjön var vackrare än andra sjöar med gröna holmar, lummiga näs och djupa vikar, där gula och vita näckrosor blommade sommaren om. Sjön låg i en trakt där historien, sägen och legenden fyllde luften likt tysta vingslag av sagans fågel Fenix.” Ett utdrag ur romanen Gårdarna runt sjön av författarinnan Birgit Th Sparre.

  Ulricehamn är känt för sitt genuina och pittoreska centrum omgivet av Åsunden. Sjön har satt prägel på tätorten med dess vattenaktiviteter, omgivning och lugn.

 • 2. Kvalitetssäkrade träningsmöjligheter!

  Lassalyckan – En unik anläggning med ett brett utbud!

  Lassalyckan är en kommunal anläggning med ett enastående läge och med mycket goda träningsmöjligheter året om. Där finns spår och leder sommar som vinter. Konstgräsplaner, ishallar, inomhushall, spelplaner för amerikansk fotboll, boulebanor m.m. Totalt finns det ett tjugotal sporter på ett och samma ställe. Där finns också vallabod, nybyggda omklädningsrum med dusch, bastu och värmestuga som är till för alla.

  Lassalyckan i Ulricehamn är södra Sveriges första officiella Vasaloppscenter inom skidor, löpning och mountainbike. Där kan du med säkerhet vässa formen och lära dig mer om teknik, utrustning och kost för att få ut mer av din träning.

 • 3. En levande stad året om

  Ulricehamn är en stad som lever och utvecklas året om. Här finns utrymme för avkoppling och härliga stunder. Med årstidernas växlingar sker också en förändring i staden. Att vintertid kunna erbjuda toppkvalité i spår och backar så långt söder ut är för oss en enorm tillgång.

 • 4. Ulricehamns Kallbadhus

  Med traditioner långt tillbaka som kurort kan vi på bästa sätt tillgodose dina behov. Att finna ro och stillhet och att uppleva välbefinnande ser vi som en självklarhet. Det är viktigt att lyssna till vad kroppen behöver.

  Låt oss gå tillbaks dryga hundra år och skriva år 1871. Då fanns ett välbesökt badhus vid Fiskebacken i Ulricehamn. Detta revs redan 1904, till många Ulricehamnares förtvivlan, på grund av att det var för slitet och välanvänt. Direkt efter rivningen uppstod diskussioner om att bygga ett nytt badhus. Detta blev verklighet vid nuvarande Sturebadet som uppfördes på rekordtid. 16 Juni 1909 stod det ståtligt och klart att ta i besittning. En stolthet för Ulricehamnarna som tog det till sitt hjärta. Detta badhus var flitigt använt av Ulricehamnarna. Som så mycket annat som används mycket blev även detta badhus slitet. Men istället för att rusta upp det, rev man det! Denna olycksaliga tilldragelse skedde 1945. Ända sedan dess har det fattats något i sjön Åsunden. Det tog sedan 60 år innan arbetet började på något nytt, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Drömmen om återuppbyggnaden gick från en dröm till verklighet. I mars 2008 invigdes ett sprillans nytt kallbadhus i Åsunden, Ulricehamns Kallbadhus. En plats där vi får hälsa genom vatten. En plats att mötas och trivas på, ung som gammal. Idag hittar du både mat, spa och bad i lokalerna.

 • 5. Bilfri banvall

  År 1874 invigdes den första järnvägslinjen som gick mellan Ulricehamn och Vartofta. Under slutet av 1800-talet förbättrades landsvägarna och Ulricehamn med sin järnvägsstation var en central plats där många vägar möttes. Vid sekelskiftet 1900 hade man påbörjat arbetet med att anlägga en ny järnväg mellan Falköping – Ulricehamn. Järnvägsbygget gick fort och år 1906 kunde Västra Centralbanan öppnas för trafik. 1917 fanns förbindelsen Ulricehamn – Borås, vilken möjliggjorde resa med tåg hela vägen från Ulricehamn till storstaden Göteborg. Sträckorna Ulricehamn – Falköping och Ulricehamn – Borås lades ner 1985. Därefter fanns godstrafiken kvar ett tag och rälsbussar med gymnasieelever från Tranemo till Ulricehamn gick fram till 1991. Det var av ekonomiska skäl som järnvägen lades ner. Idag är all tågräls uppriven och i stället används de gamla banvallarna för rekreation. Du kan träna rullskidor, inlines och cykla helt ostörd från biltrafik. Cyklar du söderut från Ulricehamn har du Åsunden med dig längs med leden. Banvallarna lämpar sig också väl för dig som har begränsad rörlighet och kanske sitter i rullstol eller permobil. Helt ostörd från biltrafik kan du ta dig fram och njuta av vår vackra natur. Totalt är det 95 km banvall i Ulricehamn.

 • 6. Ulricehamn växer som eventstad

  I Ulricehamn är det full fart året om med många trevliga evenemang! Staden har blivit en aktör för stora internationella skidtävlingar och trots att staden är liten blir event av olika slag bara fler och fler. Kolla in vår evenemangskalender här!

 • 7. Mysig småstadsshopping

  De pittoreska husen, kullerstensgatorna och butikerna ligger tätt. Välkända varukedjor blandas med fräscha boutiquer och affärer. Genom sitt kunnande, sin service och sitt trevliga bemötande ser handlarna till att du får det du söker. Många av byggnaderna längs gågatan har sitt ursprung i tidigt 1700- och 1800-tal.  Att handelstraditionerna i bygden har anor sedan medeltiden gör det än mer intressant, då gamla kulturmiljöer blandas med dagens aktuella utbud. Här får du uppleva en mysig småstadsshopping!

 • 8. Natur och friluftsliv runt knuten

  I Ulricehamn finns det fantastisk natur, många sjöar och en spännande historia. Helt enkelt perfekta förutsättningar för friluftsliv! Här hittar du flera vackra vandringsleder för dig att följa och upptäcka ditt eget äventyr! Omväxlande, kuperat, frodigt, vilt och vackert! Många av lederna tar dig till de vackraste platserna, finaste badplatserna och andra smultronställen som man annars skulle missa. Vandra i Ulricehamn!

 • 9. Här finns filmmiljöerna

  – När du blir kär i en plats, blir du också kär i dess folk, säger filmskaparen Colin Nutley.

  Människorna, naturen och möjlighet till arbetsro får honom och Helena Bergström att återvända gång på gång inför varje ny film. Här i Ulricehamn har de flertal gånger gestaltat den svenska vardagen, i småstaden, där någon människas enskilda våndor gett Colin Nutley inspiration till en historia som i det lilla kan innehålla en enorm dramatik trots att den är långt ifrån action, mord eller snabba bilar. Här är bland annat Änglagård, tv-serien Saknad och Bröllop, begravning och dop inspelad. Upplev filmernas verklighet!

 • 10. Stoja, skoja och lek!

  Missa inte vår fantastiska lekplats Ulricaparken nere vid sjön Åsundens norra strand! På området finns hinderbana, klätternät, linbana, studsmatta, slänggunga, vattenaktiviteter, rutschkana och mycket annat. Där finns något för både stora och små. På området finns också en badplats med brygga och sandstrand.

 • 11. Entreprenörer och föreningar stärker Ulricehamn

  Vad är det som gör att fler och fler proffsiga event lockar tusentals besökare till Ulricehamn? Svaret finns bland annat i stadens entreprenörsanda.

  – Entreprenörer är påhittiga. De har ofta en idé som de tror starkt på, entreprenören vågar ta risker. Just entreprenörer har vi många av här i Ulricehamn. Vi har dem i näringslivet men vi har dem också i föreningslivet och i kommunen, säger Karl-Erik Claesson, styrelseordförande i Ulricehamn Ski Event AB.

  Det finns ett driv om att alla ska må bra och få en chans till att göra det man vill, oavsett om det är i arbetslivet eller på fritiden.